Előzmények

A kőszegi FTI-ben (Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) töltött ösztöndíjas idő nyújtott először lehetőséget egy régi elképzelés kibontására: „Hangzó házak” címmel zenei vázlatokat készíteni azon párhuzamok mentén, hogy a zene és építészet egyaránt számarányok mentén osztja és rendezi a hangzó illetve látható tereket.

Így született elsőként a kőszegi Jurisics tér jellegzetes és zenetörténeti múlttal is rendelkező épületének, az ún. „Lábasháznak” homlokzatára kompozíció. A koncepció, valamint a kőszegi zenei példákró részletesen itt lehet olvasni és itt lehet hallani.

Az elképzelés része az is, hogy ezek a vázlatok ne csak egy egyszeri és egyéni program részei, hanem egy szélesebb körű zenei közösségi helytörténeti alkotó játék indítói legyenek. Mindezért a Hangzó házak része az FTI zenei műhelye által akkreditált, Hangzó Város elnevezésű zenetanári továbbképző programnak. S minthogy a pálos kolostor romokkal való ilyetén munka ötlete a fenti intézetben fogant, illik, hogy a salföldi templom építészete is zenei megfogalmazást nyerjen.